Wanneer u een auto of motor heeft, krijgt u te maken met BPM. BPM staat voor Belasting personenauto’s en motorrijwielen. Dit is luxebelasting die geheven wordt over personenauto’s en motoren. Tevens vallen kampeerauto’s, motorscooters en quads hieronder. BPM berekenen in Nederland geldt dus eigenlijk voor bijna alle weggebruikers.
Doe altijd uw BPM aangifte
Als u een auto importeert moet u altijd een BPM aangifte doen. Of u nou BPM moet betalen of niet, de aangifte hiervan is altijd verplicht. Zonder BPM aangifte kunt u geen Nederlands kenteken krijgen. In sommige gevallen moet u BPM aangifte doen voor een auto die al op Nederlandse kenteken staat. Dit is bijvoorbeeld bij een bedrijfsauto, camper of personenbus.
U bent zelf verantwoordelijk voor de BPM berekening en aangifte. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het invullen van de formulieren en het maken van de berekening. Er zijn meerdere manieren om de BPM te berekenen. Kies de juiste, want er kunnen (grote) verschillen zitten. Hiervoor kunt u het internet raadplegen.
Handig om te weten
Neem altijd het meest voordelige BPM jaar als basis voor uw berekening. Het is niet nodig om de meest recente BPM formule te gebruiken. De wijze van de BPM-heffing veranderd elk jaar. U kunt de BPM daarom ook checken op basis van een formule van een ander jaar. Dit heet een ‘historische bruto BPM’. U mag elke BPM-berekeningswijze gebruiken tussen de datum van eerste toelating in het buitenland en de huidige datum. Bij een auto met een eerste toelatingsdatum van 01-02-2007 kunt u kiezen uit BPM formules van 2007,2008,2009,2010 enzovoorts.
Betaal bij een gebruikte auto nooit de volledige BPM
In veel gevallen is de auto die u importeert niet nieuw. Indien de auto gebruikt is, mag er op de bruto-BPM worden afgeschreven. Wat overblijft na aftrek van de BPM is de rest-BPM. Dit wordt uiteindelijk het bedrag dat u dient te betalen.